De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland

De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland

Restaurantformules blijven zich ontwikkelen om gasten te verrassen, te verleiden én terug te laten komen. Deze 10 formules behoren tot de grootste spelers op de Nederlandse markt en combineren schaalgrootte met een herkenbare beleving. Bekijk de Formulesheets en ontdek hoe deze toonaangevende restaurants relevant blijven en sturen op groei, gastbeleving en formulekracht.

HOMiES Bedrijfsprofiel Restaurant Company Europe HOMiES Bedrijfsprofiel Restaurant Company Europe
1. Restaurant Company Europe: Multi-brand horecagroep met snelle groei en stedelijke focus
Restaurant Company Europe (RCE) is de grootste horecagroep van Nederland en bundelt onder één vlag populaire restaurantconcepten als Loetje, Happy Italy en Beers & Barrels. Sinds de fusie tussen Debuut Horeca en Loetje in 2020 heeft RCE een indrukwekkend groeitempo laten zien. In 2024 telt de groep 71 eetgelegenheden, verspreid over middelgrote en grote steden. Met een sterk investeringsprofiel en ondersteuning van Waterland Private Equity blijft RCE op zoek naar toplocaties en nieuwe eetmomenten. De groep combineert schaalvoordeel met merkdiversiteit en zoekt de balans tussen herkenbare merken en lokale beleving.
Meer over RCE
HOMiES Bedrijfsprofiel De Beren Holding HOMiES Bedrijfsprofiel De Beren Holding
2. De Beren Restaurants: Van grillrestaurant tot publiekslieveling in casual dining
De Beren begon in 1984 als “Bruintje Beer” in Rotterdam en groeide uit tot een van de bekendste restaurantformules van Nederland. Vandaag de dag telt de formule 79 locaties, verdeeld over fullservice restaurants en bezorgrestaurants. De Beren heeft een breed publiek weten te bereiken met royale porties, herkenbare gerechten van de grill en een uitgesproken merkbeleving. In 2024 werd De Beren uitgeroepen tot meest herkende restaurantketen van Nederland – een titel die onderstreept hoe diepgeworteld het merk is in het Nederlandse eetlandschap.
Meer over de Beren
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Meyer-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Meyer-Horeca-Groep
3. Meyer Horeca Groep: Horecadiversiteit op schaal, gedreven door ondernemerschap
Meyer Horeca Groep is een van de grootste en veelzijdigste horecagroepen van Nederland. Al ruim 35 jaar bouwt oprichter Laurens Meyer aan een portfolio van uiteenlopende horecazaken, variërend van klassieke cafés en grand cafés tot franchisevestigingen van Burger King en Subway. Met ruim 2.500 medewerkers, 63 locaties en een scherpe vastgoedstrategie is de groep stevig verankerd in steden als Breda, Venlo, Groningen en Utrecht. Onder de vlag van Meyer Horeca Groep vallen ook eigen concepten zoals Moeke – inmiddels een herkenbare keten van negen grand cafés.
Meer over Meyer Horeca Groep
HOMiES-Bedrijfsprofiel-t-Zusje HOMiES-Bedrijfsprofiel-t-Zusje
4. ’t Zusje: Bourgondisch shared dining-concept met sterke gastbeleving en formulegroei
Restaurantformule ’t Zusje groeide in korte tijd uit tot een van de meest herkenbare spelers in het klassieke horecalandschap. De keten richt zich op bourgondisch genieten met kleine, versbereide gerechtjes in een warme en huiselijke sfeer. Voor een vaste prijs kunnen gasten kiezen uit verschillende rondes tapasgerechten, of kiezen voor arrangementen wanneer de tijd beperkter is. Het concept werd in 1998 bedacht door Peter Smits, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk netwerk van 36 vestigingen. De franchiseformule viel in 2024 op door de overname door de Duitse horecagroep Gustoso Gruppe, waarmee ook de ambitie richting België en Duitsland werd uitgesproken.
Meer over ’t Zusje
HOMiES-Bedrijfsprofiel-La-Cubanita HOMiES-Bedrijfsprofiel-La-Cubanita
5. La Cubanita: Tapasformule met herkenbare sfeer en landelijk franchisenetwerk
La Cubanita is een bekende speler binnen het klassieke horecalandschap, met een landelijke formule die draait om tapas, cocktails en Cubaanse sferen. De restaurants zijn herkenbaar ingericht met warme kleuren, sfeerverlichting en Latijns-Amerikaanse muziek. De formule wordt geëxploiteerd op basis van franchising en telt anno 2024 vijftig vestigingen, verspreid over heel Nederland. La Cubanita maakt onderdeel uit van Club Culinair, dat ook formules als Rozey, Bregje, Heinde en Klasse Kantine onder haar hoede heeft. Daarmee vormt het één van de pijlers binnen een breder netwerk van horecaconcepten gericht op toegankelijk uit eten gaan.
Meer over La Cubanita
HOMiES-Bedrijfsprofiel-3WO-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-3WO-Horeca-Groep
6. 3WO Horeca Groep: Stedelijke horecafamilie met impact in de buurt
3WO Horeca Groep – ook wel bekend als De Drie Wijzen uit Oost – is een dynamisch horecabedrijf met 34 horecazaken in Amsterdam, Leiden en Utrecht. De groep begon in 2008 met Café Maxwell in Amsterdam-Oost en groeide uit tot een organisatie waar gastvrijheid, buurtbinding en cultuur centraal staan. Onder de formule vallen zaken als Le French Café, Louie Louie, Moos, Polly, De Burcht en Hotel Rumour. Elke zaak heeft een eigen identiteit, maar draagt dezelfde filosofie: impact maken op de buurt, zonder elitair te worden. De horecaformule is laagdrempelig en herkenbaar, met een uitgesproken Amsterdamse flair.
Meer over 3WO Horeca Groep
HOMiES Bedrijfsprofiel De Horeca Groep Van Leeuwen Horeca Harbour Group HOMiES Bedrijfsprofiel De Horeca Groep Van Leeuwen Horeca Harbour Group
7. Van Leeuwen Horeca / Harbour Group: Van Leidse roots tot flamboyante horecaformule

Wat in 1996 begon als één horecazaak in Leiden, is inmiddels uitgegroeid tot een horecaonderneming met 11 vestigingen onder leiding van Richard van Leeuwen. De groep omvat zowel De Horeca Groep met vijf iconische zaken in Leiden als zes vestigingen van The Harbour Club in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Vinkeveen. De formules combineren uitgesproken interieur, hoogwaardige gastronomie en entertainment – met als ultiem voorbeeld The Harbour Club Theater in Amsterdam. In alle zaken staat beleving centraal, van shared dining tot events, netwerken en zakelijke bijeenkomsten. De formule groeide uit tot een merk met flair en internationale uitstraling.

Meer over Van Leeuwen Horeca
HOMiES Bedrijfsprofiel Axivate Horeca Group HOMiES Bedrijfsprofiel Axivate Horeca Group
8. Axivate Horeca Group: Groeigerichte horecagroep met mix van stadszaken en buitenplaatsen
Axivate Horeca Group is een groep met vijftien horecazaken in de regio Utrecht en omstreken, gericht op gastvrijheid, beleving en operationele optimalisatie. Onder de groep vallen onder andere PK bar & kitchen, Stadskasteel Oudaen, Buitenplaats Slangevegt, Rust Wat en De Markt, evenals bistro’s, restaurants en bijzondere locaties in Woerden, Bilthoven, Reeuwijk en Houten. De kracht van Axivate zit in het centraal ondersteunen van de operatie, terwijl elk concept zijn eigen karakter behoudt. Daarmee presenteert Axivate zich als horecaorganisatie die authentieke gastvrijheid combineert met gestroomlijnde processen.
Meer over Axivate Horeca Group
HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Ramzy-Group HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Ramzy-Group
9. Ramzy Group: Van familiebedrijf tot creatieve kracht in horeca en vastgoed

Ramzy Group is een Amsterdams familiebedrijf dat sinds 1993 uitgroeide tot een veelzijdige organisatie met een sterke aanwezigheid in de horeca en vastgoedsector. Wat begon als een kleine snackbar van oprichter Ramzy senior, is onder leiding van Ramez Ramzy uitgegroeid tot een cluster van horecazaken in en rondom Amsterdam, waaronder concepten als Ventuno, Frenzi, Burrata, Rain en De Bekeerde Suster. De groep staat bekend om het combineren van commerciële slagkracht met een uitgesproken visie op ethisch ondernemerschap en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanuit hun filosofie van ‘ethical commerce’ zet Ramzy Group in op betekenisvolle groei, creativiteit en diversiteit.

Meer over Ramzy Group
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Hells-Kitchen-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Hells-Kitchen-Horeca-Groep
10. Hell’s Kitchen Horeca Group: Creatieve horecamerken met een sterk Rotterdams hart
Hell’s Kitchen Horeca Group (HKHG) is een dynamisch horecabedrijf dat sinds 2001 naam maakt met onderscheidende horecaconcepten in en rondom Rotterdam. Wat begon met de opening van Hofnar is inmiddels uitgegroeid tot een groep met twaalf locaties, waaronder bekende namen als Zalmhuis, Sugo Pizza, Loos, De Bekeerde Suster en NRC Café. Onder leiding van ondernemer Herman Hell weet de groep horeca steeds weer te benaderen als een ervaring, waarbij creativiteit, design en beleving centraal staan. HKHG is geworteld in Rotterdamse mentaliteit, maar staat ook open voor internationale inspiratie en uitbreiding.
Meer over Hell’s Kitchen Horeca Group

Meer TOP Lijstjes

Bekijk meer van onze verschillende TOP lijstjes

TOP 20 grootste formules van 2025 in Gemak TOP 20 grootste formules van 2025 in Gemak
TOP Lijstjes
TOP 20 grootste formules in Gemak
In het gemakskanaal draait alles om snelheid, toegankelijkheid en slimme service. Of het nu gaat om treinstations, tankstations of high-traffic…
Lees meer
TOP 20 grootste formules in Supermarkten TOP 20 grootste formules in Supermarkten
TOP Lijstjes
TOP 20 grootste formules in Supermarkten
De supermarktwereld blijft razendsnel veranderen. Consumenten zoeken gemak, versheid én beleving en de grootste supermarktformules spelen daar slim op in.…
Lees meer
De Top 10 Grootste Snackbarformules van Nederland De Top 10 Grootste Snackbarformules van Nederland
TOP Lijstjes
De Top 10 Grootste Snackbarformules van Nederland
Snackbars vormen al decennialang een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Maar ook in deze branche wordt volop geïnnoveerd. Van…
Lees meer
TOP 20 grootste formules in Speciaalzaken TOP 20 grootste formules in Speciaalzaken
TOP Lijstjes
TOP 20 grootste formules in Speciaalzaken
Speciaalzaken maken het verschil met vakmanschap, beleving en een sterk verhaal. Van ambachtelijke bakkers tot moderne traiteurs en versspecialisten. In…
Lees meer
TOP 20 grootste formules van 2025 in Klassieke Horeca TOP 20 grootste formules van 2025 in Klassieke Horeca
TOP Lijstjes
TOP 20 grootste formules in Klassieke Horeca
Klassieke horeca blijft zich vernieuwen. Van vertrouwde namen met landelijke dekking tot formules die hun merk slim uitbreiden met nieuwe…
Lees meer
De Top 10 Grootste Bezorgconcepten van Nederland De Top 10 Grootste Bezorgconcepten van Nederland
TOP Lijstjes
De Top 10 Grootste Bezorgconcepten van Nederland
Bezorgconcepten zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van consumenten. Van pizza- en sushiketens tot dark kitchens…
Lees meer
De Top 10 Grootste Formules binnen Leisure De Top 10 Grootste Formules binnen Leisure
TOP Lijstjes
De Top 10 Grootste Formules binnen Leisure
In het leisurekanaal draait alles om gastbeleving op bijzondere locaties. Van dierentuinen en pretparken tot bioscopen en vakantieparken: foodservice is…
Lees meer
De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland
TOP Lijstjes
De Top 10 Grootste Restaurantformules van Nederland
Restaurantformules blijven zich ontwikkelen om gasten te verrassen, te verleiden én terug te laten komen. Deze 10 formules behoren tot…
Lees meer
TOP 20 grootste formules van 2025 in Catering TOP 20 grootste formules van 2025 in Catering
TOP Lijstjes
TOP 20 grootste formules in Catering
Catering is volop in beweging. Van bedrijfscateraars tot zorg- en onderwijsconcepten: de grootste spelers in dit kanaal zetten stevig in…
Lees meer
De Top 10 Grootste Hotelformules in Nederland De Top 10 Grootste Hotelformules in Nederland
TOP Lijstjes
De Top 10 Grootste Hotelformules in Nederland
De hotelsector is volop in beweging. Gasten verwachten méér dan een overnachting: beleving, gastvrijheid, duurzaamheid en slimme technologie staan centraal.…
Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze HOMiES nieuwsbrief en ontvang elke maand als eerste onze nieuwste blogs en whitepapers in je inbox.

HOMiES Referentie Cas & Kas HOMiES Referentie Cas & Kas
Meer insights? Word lid en ontvang All-Inclusive Kennis, Inspiratie, Insights én Netwerken voor een vaste prijs per jaar
Bij HOMiES geloven we dat samenwerking en kennisdeling de sleutel zijn tot succes. Met een lidmaatschap krijg je het hele jaar toegang tot ons Foodservice Netwerk, onze evenementen en praktische inzichten die je direct kunt toepassen in je eigen werk.
HOMiES Lidmaatschap
Deel deze pagina: 
Email
LinkedIn
Whatsapp