Van der Valk is met 80 vestigingen en een F&B-omzet van €440 miljoen (2023) niet alleen de grootste hotelketen van Nederland, maar ook het grootste horecabedrijf van het land. De iconische toekan staat symbool voor een oer-Hollandse gastvrijheidsformule waar eten, slapen en vergaderen samenkomen. Inmiddels zijn er al 15.000 medewerkers actief binnen de familiebedrijven die onder de vlag opereren.
Wat begon als een boerderijcafé in Voorschoten groeide uit tot een concern met hotels op strategische locaties langs snelwegen, in stadsranden en toeristische gebieden. Van der Valk weet klassieke gastvrijheid telkens opnieuw te vertalen naar moderne verwachtingen, met focus op gemak, toegankelijkheid en betrouwbare kwaliteit. Families, zakelijke gasten en vakantiegangers weten de hotels moeiteloos te vinden.
Strategie: uitbreiding, duurzaamheid en diversificatie
De groeiambitie van Van der Valk is nog lang niet ten einde. In 2024 en 2025 zijn er plannen voor de bouw van vijftien nieuwe hotels en de verbouwing van zeven bestaande locaties. Een opvallend voorbeeld is Van der Valk Schiedam, dat met zijn rooftoprestaurant en zwembad op de 16e verdieping symbool staat voor een nieuwe generatie Valk-hotels: hoogbouw, luxe en panoramisch.
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Zonder al te veel media-aandacht heeft Van der Valk zich ontwikkeld tot een duurzaamheidskoploper in hotelbouw. Nieuwe vestigingen zijn energieneutraal of zelfs energieleverend. In samenwerking met Verpact werd Van der Valk in 2025 bovendien de eerste hotelketen met statiegeldmachines – een zichtbare stap richting circulaire economie.
De keten behoudt haar herkenbare kenmerken, maar introduceert ook vernieuwende elementen. Denk aan concepten zoals Gastrobar Tokan, maaltijdbezorging via Valk Vers, en uitbreiding naar wellness- en zorgfaciliteiten. De formule blijft trouw aan haar roots, maar evolueert mee met de tijd.
Marktpositie: nationaal icoon met veel slagkracht
Van der Valk blijft jaar na jaar terugkomen in benchmarkonderzoeken als publieksfavoriet. In 2025 bleek uit het nationale hotelonderzoek van Multiscope dat 27% van de Nederlandse bevolking de afgelopen drie jaar in een Van der Valk-hotel verbleef – het hoogste percentage van alle ketens. Die zichtbaarheid, gecombineerd met een familiale franchiseconstructie, zorgt voor een unieke mix van schaal én lokale betrokkenheid.
De toekan vliegt ook regelmatig tegen tegenwind in: stikstofbeperkingen zorgen voor vertraging bij geplande nieuwbouw (zoals in Hattem), maar bieden ook kansen voor alternatieve routes. Zo wordt het hotel in Lelystad mogelijk uitgebreid met een inpandig casino, waarmee beleving en vermaak meer ruimte krijgen.
Met het brede aanbod aan zalen, restaurants, wellness, events én zorgkamers (zoals in Tiel), is Van der Valk allang meer dan alleen een hotelketen: het is een hospitality-ecosysteem.
Tips om effectief samen te werken met Van der Valk
Van der Valk werkt met een mix van familiebedrijven, franchisers en centrale inkoopstructuren. Wil je effectief samenwerken met deze keten? Dan helpt het als je:
-
Begrijpt dat vers, betrouwbaarheid en marge de basis vormen
-
Schaal kunt combineren met lokale flexibiliteit
-
Meehelpt aan verduurzaming, bijvoorbeeld met circulaire producten of logistieke efficiëntie
-
Producten levert die geschikt zijn voor zowel ontbijt, lunch als à-la-carte
-
Affiniteit hebt met hospitality in de breedste zin van het woord – van events tot zorg
De sleutel tot succes ligt in het bouwen van wederzijds vertrouwen en het tonen van proactiviteit in kwaliteit, seizoensinvulling en innovatie.