Amsterdam RAI Catering is het culinaire hart van het bekende beurs- en congrescentrum in Amsterdam. Jaarlijks verwelkomt de RAI ruim 1,5 miljoen bezoekers, waarbij de catering een sleutelrol speelt in de totaalbeleving. Met vijf eigen restaurants, diverse cateringconcepten op de beursvloer en een indrukwekkend netwerk van lokale leveranciers biedt de RAI een hoogwaardige en flexibele hospitalityservice. De ondergrondse keukens – ook wel bekend als de wereld van de Basement Chefs – vormen het kloppend hart van de operationele cateringcapaciteit.
Cijfers 2025: stabiel na groeisprong post-corona
In 2024 realiseerde RAI Catering een omzet van bijna 25,8 miljoen euro. Dit betekent een lichte stijging ten opzichte van 2023, toen de omzet net boven de 25 miljoen euro uitkwam. Daarmee bevestigt de formule haar herstel en consolidatie na de coronaperiode. Het aantal fysieke locaties bleef gelijk, met de Amsterdamse RAI als enige, maar zeer omvangrijke vestiging.
Van coronadip naar structurele groei
Na een dieptepunt in 2021, waarin de omzet daalde tot zo’n 4 miljoen euro, is de RAI erin geslaagd haar cateringactiviteiten stevig te laten groeien. In 2022 en 2023 werd deze stijgende lijn voortgezet, met respectievelijk 25 miljoen euro in 2023 en 25,8 miljoen euro in 2024. De sterke rebound illustreert het herstel van de evenementenmarkt en de succesvolle positionering van RAI Catering als fullservice hospitalitypartner voor (inter)nationale congressen en beurzen.
Ontwikkelingen binnen het cateringkanaal
Het kanaal ‘Catering’ kent veel dynamiek, met stijgende personeels- en grondstofkosten als belangrijke uitdagingen. Innovaties zoals grab & go-concepten, duurzamere inkoop, lokale leveranciers en minder foodwaste zijn belangrijke pijlers geworden. Ook in het bedrijfsrestaurant en op events wordt steeds meer nadruk gelegd op beleving, gezondheid en duurzaamheid. RAI Catering speelt hier actief op in met haar ‘Hartverwarmend Amsterdam’-concept en partnerships met lokale leveranciers zoals Stadskwekerij Osdorp.
Wat HOMiES kunnen leren van RAI Catering
-
Specialisatie loont: Door volledig te focussen op het eigen terrein, weet RAI Catering maatwerk te leveren voor iedere eventvorm, van kleinschalige vergaderingen tot internationale congressen.
-
Samenwerken met lokale partners creëert meerwaarde: De samenwerking met regionale producenten versterkt niet alleen het duurzame karakter, maar ook de storytelling rondom het merk.
-
Flexibiliteit in concepten: De combinatie van vaste restaurants, tijdelijke cateringpunten en op maat gemaakte standcatering zorgt voor optimale spreiding van capaciteit en beleving.
-
Sterke rebound door strategische keuzes: Het herstel na corona laat zien dat investeren in beleving en kwaliteit zich uitbetaalt, zeker in een competitieve markt als evenementen en congrescatering.