HOMiES Kanaalinzichten Restaurantmarkt HOMiES Kanaalinzichten Restaurantmarkt

De Nederlandse Restaurantmarkt: formules, conceptkracht en diversiteit

De Nederlandse restaurantmarkt is breed en gevarieerd. Van landelijke ketens en wereldrestaurants tot lokale horecafamilies en high-end dining: overal spelen restaurantformules een centrale rol. Concept, identiteit en beleving bepalen hier het succes. Voor leveranciers en fabrikanten betekent dit een markt met grote verschillen in schaal, positionering en samenwerking.

Omzetcijfers Restaurants

Omzet Restaurants 2023
5.513 mln
Omzet Restaurants 2024
5.843 mln
Index 2024 / 2023
+ 6,0 %

Landelijke restaurantketens en herkenbare formules

Nederland kent een brede groep landelijke restaurantketens die zich onderscheiden met herkenbare formules en landelijke dekking.

Restaurant Company Europe, De Beren, ’t Zusje, La Cubanita, Humphrey’s Restaurants, Vapiano, Bregje, Gauchos, Rodeo, Ribhouse Texas, Wagamama, Sumo, Shabu Shabu, Heinde, Dadawan, Rozey, SLA, Poké Perfect, Pizza Beppe, De Pizzabakkers, Burgerbar, Teds, Spaghetteria, Takumi en Chidóz zijn daar voorbeelden van. Deze ketens combineren herkenbaarheid en schaal met een toegankelijke gastbeleving, vaak ondersteund door duidelijke menuprofielen en expansiestrategieën.

Horecagroepen en families met meerdere concepten

Naast de ketens spelen horecagroepen een belangrijke rol.

Meyer Horeca Groep, 3WO Horeca Groep, Axivate Horeca Group, Khalid Oubaha Company, Brothers Horeca Groep, Rebel Horeca Groep, Ramzy Group, Hell’s Kitchen Horeca Groep, Cox & Co Horeca, Dudok Horeca Groep, Poppes Horeca, RB Horeca, Ron Gastrobar Groep, Lute Group, The Breda Group, Bonheur Horeca Groep, UMH Group, Willaerts Group, SOMHoreca, The Young Horeca Group, RW Horeca Groep, Yip Group, Big Horeca, H-Hospitality, Eveline Wu, Het Horecalegioen, Van Velthooven Horecagroep, Van Leeuwen Horeca Harbour Group en de Van Heeckeren Groep beheren vaak meerdere formules of iconische locaties. Ze combineren schaal met lokale verankering en weten stadswijken, regio’s en doelgroepen aan zich te binden met een gevarieerd portfolio.

Boutique, high-end en culinaire iconen

Het restaurantkanaal kent ook spelers die zich onderscheiden met unieke concepten en culinaire klasse.

The Entourage Group, Librije Beheer, Simonis, The Seafood Bar, MOJO Japanese Kitchen, Umami by Han, Seoul Sista, Sojubar, Brouwerij Troost, Wonder’s, De Heere van Meijel, Bistro Gossimijne, Pannenkoe en De Pannekoekenbakker laten zien hoe uiteenlopend dit segment is. Van internationale high-end hospitality tot ambachtelijke familietradities, hier staat onderscheidend vermogen en gastvrijheid op het hoogste niveau centraal.

Wereldrestaurants en all-in concepten

De populariteit van grootschalige all-in restaurants blijft ook groot. Formules als ABC Restaurants, Wereldrestaurant Atlantis, Watertuin, Oriënt Plaza, Wok in Vuur en Vlam en Wok De Mallejan bieden gasten een culinaire wereldreis onder één dak. Variatie, prijs-kwaliteit en beleving staan centraal, ondersteund door een efficiënt logistiek model. Voor leveranciers betekent dit vaak grote volumes en veelzijdige productcategorieën.

Wat HOMiES kunnen leren van restaurants

De restaurantmarkt laat zien hoe krachtig formules zijn in het bouwen van merken en gastrelaties. Voor leveranciers en fabrikanten betekent dit dat samenwerking vraagt om flexibiliteit én inzicht in de dynamiek van verschillende restaurantconcepten.

  • Concepten als merkbeleving: restaurantformules ontwikkelen een herkenbare identiteit die gasten binden en herkennen.

  • Diversiteit in schaal: van eenmanszaken tot honderden vestigingen, leveranciers moeten flexibel meebewegen.

  • F&B-innovatie als motor: vegan, fast casual, wereldkeuken of high-end dining – innovatie bepaalt hier het onderscheidend vermogen.

  • Lokale binding versus landelijke expansie: waar ketens groeien door schaal en efficiency, bouwen horecagroepen juist op lokale identiteit en verankering.

Meer weten over de alle restaurantformules?

Op onze website vind je meer verdiepende kanaalinzichten en formulesheets van alle restaurantformules, inclusief cijfers, feiten en achtergrondverhalen. Maak je eigen HOMiES Premium account aan en krijg direct toegang tot onze premium content.

Formules in Restaurants

Duik dieper in alle cijfers, feiten en tips over alle restaurantformules:

HOMiES-Bedrijfsprofiel-Spaghetteria HOMiES-Bedrijfsprofiel-Spaghetteria
Restaurants
Spaghetteria: authentieke Italiaanse pasta in een levendige setting
Spaghetteria brengt de traditie van de Italiaanse pastabars naar Nederland. In het eigen laboratorio artigianale worden dagelijks verschillende soorten pasta…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Poke-Perfect HOMiES-Bedrijfsprofiel-Poke-Perfect
Restaurants
Poké Perfect: snelle, gezonde bowls met duurzame impact
Poké Perfect is een familiebedrijf dat werd opgericht door broer en zus Gerrit Jan en Quinta Witzel. Hun gezamenlijke missie:…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel De Heere van Meijel HOMiES Bedrijfsprofiel De Heere van Meijel
Restaurants
De Heere van Meijel: bourgondisch genieten in hartje Peel
De Heere van Meijel is een plek waar bourgondisch genieten en recreëren samenkomen. Gelegen in het hart van Meijel, midden…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Heinde HOMiES-Bedrijfsprofiel-Heinde
Restaurants
Heinde: Onbeperkt tafelen in huiselijke sfeer met landelijke expansie
Heinde is een restaurantformule die het idee van thuis zijn vertaalt naar een sfeervolle eetervaring. Zodra je binnenstapt, valt de…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Dudok-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Dudok-Horeca-Groep
Restaurants
Dudok Horeca Groep: waar stadscultuur, patisserie en gastvrijheid samenkomen
Dudok is een begrip. Wat begon als een grand café in een voormalig verzekeringskantoor aan de Meent in Rotterdam groeide…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Rebel-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Rebel-Horeca-Groep
Restaurants
Rebel Horeca Groep: gastvrijheid met karakter, recht uit het hart van Leiden
Rebel Horeca Groep is dé horecafamilie van Leiden. De groep bestaat uit een reeks eigenzinnige zaken met elk een eigen…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Sea-Food-Bar HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Sea-Food-Bar
Restaurants
The Seafood Bar: familiepassie voor verse vis en gastvrijheid
The Seafood Bar is een award-winnend visrestaurant dat wordt gerund door de familie De Visscher. Het verhaal begint in 1984,…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel Simonis Vishandel HOMiES Bedrijfsprofiel Simonis Vishandel
Restaurants
Simonis Vishandel: vier generaties passie voor vis
Simonis Vishandel is een familiebedrijf pur sang, al vier generaties lang bezeten van vis. Wat eind 19e eeuw begon als…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel Shabu Shabu Group HOMiES Bedrijfsprofiel Shabu Shabu Group
Restaurants
Shabu Shabu Sushi & Grill: Asian fusion en onbeperkt genieten
Shabu Shabu Sushi & Grill is een landelijke restaurantketen die gasten laat genieten van een uitgebreide selectie Aziatische gerechten. Het…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel Yip Group HOMiES Bedrijfsprofiel Yip Group
Restaurants
Yip Group: horeca op toplocaties in Amsterdam en daarbuiten
Yip Group, opgericht door horecaondernemer Won Yip, exploiteert horecazaken op prominente locaties in Amsterdam en daarbuiten. Met meerdere cafés en…
Lees meer
HOMiES Referentie Cas & Kas HOMiES Referentie Cas & Kas
Meer insights? Word lid en ontvang All-Inclusive Kennis, Inspiratie, Insights én Netwerken voor een vaste prijs per jaar
Bij HOMiES geloven we dat samenwerking en kennisdeling de sleutel zijn tot succes. Met een lidmaatschap krijg je het hele jaar toegang tot ons Foodservice Netwerk, onze evenementen en praktische inzichten die je direct kunt toepassen in je eigen werk.
HOMiES Lidmaatschap
Deel deze pagina: 
Email
LinkedIn
Whatsapp
Tags:
,
,