HOMiES Columnist - Violette Ruitenberg - van Gisbergen 2025 HOMiES Columnist - Violette Ruitenberg - van Gisbergen 2025-2

Van Retail naar Foodservice: 8 essentiële tips voor A-merken

De concurrentie van private label in Retail wordt steeds groter en marges worden beperkter. Steeds meer A-merken kijken daarom vol verwachting naar foodservicekanalen zoals horeca, catering en zorg. Maar is succes hier vanzelfsprekend?

Foodservice biedt fantastische kansen, maar het vraagt een andere aanpak dan Retail. Zonder een doordachte strategie kan het al snel te complex lijken en blijven grote volumes uit.

Op basis van mijn ervaring als Marketing Manager Foodservice voor diverse A-merken deel ik 8 praktische tips voor een goed introductie- en jaarplan waar je hele team energie van krijgt!

1. Vertrouw niet blind op Retailinzichten

Retailonderzoeken zijn waardevol, maar Foodservice heeft een eigen dynamiek. De consument heeft buitenshuis andere behoeften en je hebt daarnaast te maken met extra stakeholders zoals horecaondernemers en groothandels. Onderzoek hun uitdagingen en wensen voordat je een strategie bepaalt.

Een goed voorbeeld is Chocomel. Dit merk is zowel thuis als in de horeca populair, maar gasten willen buitenshuis iets extra’s. Door in te zetten op verrassende specials biedt Chocomel horecaondernemers extra marge en gemak, terwijl de gast een unieke beleving krijgt. Dit is de sleutel tot blijvend succes!

2. Maak slim gebruik van beschikbare data

Foodservice data is minder uitgebreid dan in Retail, maar er zijn zeker bronnen die je kunt benutten. Overweeg rapporten van FSIN, Foodservice Network of Foodstep, en maak gebruik van Kokspanels via Group 7 of Tippr. Heb je geen abonnement? Vaak zijn rapporten eenmalig aan te kopen. Heb je data van de groothandel, kijk dan goed hoe zij de categorie en kanalen hebben ingericht. Dit kan per databron verschillen. Zorg dat je appels met appels vergelijkt. Ga daarnaast zelf het veld in! Observeer welke merken in groothandels staan, praat met ondernemers en analyseer hoeveel klanten je nodig hebt om een minimaal productievolume te halen.

3. Breng de kanalen tot leven!

Niet elk foodservicekanaal vraagt dezelfde aanpak. Breng kansen en uitdagingen per kanaal in kaart met een SWOT-analyse en bepaal een gefaseerd plan. Welke kanalen krijgen focus in jaar 1, 2 en verder? Durf te kiezen, dit zorgt voor focus en sneller resultaat.

4. Bouw een realistisch businessplan

Een goed businessplan bevat in ieder geval:

  • SWOT-analyse per kanaal
  • Worst- en best-case scenario’s
  • Voorzichtige volumeberekeningen (bouw marktaandeel geleidelijk op)
  • Een marktbewerkingsplan. Ga je de markt alleen via digitale marketing bewerken of huur je een flexibele salesforce in?

Het winnen van klanten in Foodservice kost tijd. Houd rekening met een lange adem en maak een solide onderbouwing. Hoeveel marge moeten we maken om langdurig te kunnen blijven investeren in de marktbewerking?

5. Maak cijfers tastbaar voor sales

Laat salescollega’s niet alleen volumeverwachtingen invullen, maar ook onderbouwen hoe ze dit gaan realiseren. Listing bij een groothandel betekent nog geen gegarandeerde verkoop. Hoe trek je de aandacht bij jouw doelgroep, bij de ZB en vooral online? Hoe maak je het product vindbaar en onmisbaar voor de ondernemer? Welke commerciële aanpak is hiervoor nodig? Sales en marketing moeten hierin samen optrekken.

6. Begrijp de klantreis

Foodservice marketingbudgetten zijn vaak beperkt, dus een gerichte aanpak is cruciaal. Hoe en waar zoekt jouw doelgroep informatie? Welke influencers of netwerken spelen een rol? Breng de klantreis van jouw persona’s in kaart en zet je middelen strategisch in. Begin klein, meet de impact en schaaf bij.

7. Toon en vier successen

Niets motiveert een organisatie meer dan concrete successen. Maak een duidelijke targetlijst en maak de successen zichtbaar in de organisatie. Richt je daarnaast in het begin zeker ook op National Accounts. Zij kunnen een stevige basis vormen voor verdere groei en dit wekt vertrouwen bij het managementteam. Naast dat een bekende naam tot de verbeelding spreekt van jouw collega’s, is jouw minimale productiehoeveelheid ook sneller gedekt.

8. Leer van je klanten

Waarom happen bepaalde klanten niet toe? Prijs wordt vaak als reden genoemd, maar dat betekent vaak dat je niet het juiste product op de juiste locatie bent. Zorg voor toegevoegde waarde voor alle stakeholders in het kanaal. Samenwerkingen met klanten kunnen waardevolle inzichten opleveren. Hoe wordt je product gebruikt? Wat kan beter? De ontwikkeling van een product samen met een klant helpt om met een open blik naar je product te blijven kijken. En als het mede door professionals is ontwikkeld, moet het wel aansluiten bij de klantbehoefte.

Conclusie: Foodservice vraagt focus en geduld

Foodservice is een prachtige kans voor A-merken, mits je een goed doordacht plan hebt. Ken je markt, ken je klant, leer van data en wees bereid om strategisch en langdurig te investeren. Ga er niet automatisch van uit dat een sterk merk in Retail ook succesvol zal zijn in out-of-home.

Welke van deze tips lijken het meest waardevol voor jou? Ik hoor graag je ervaringen. Wil je graag sparren over enkele van deze tips of heb je concrete hulp nodig bij het maken van een gedegen plan? Neem contact met me op.

HOMiES - Violette van Gisbergen HOMiES - Violette van Gisbergen
Over de Auteur Violette van Gisbergen
Violette is een marketingexpert met meer dan 15 jaar ervaring, waarvan sinds 2018 als zelfstandig adviseur via Via Violette Marketing & Advies. Ze helpt formules en fabrikanten zoals FrieslandCampina, Santa Maria, Unilever Food Solutions en Arla Foods om impact te maken met gezondere en duurzamere voeding. Dit kan op basis van een tijdelijke ondersteuning of als losstaand project.

Haar kracht? Klantreisoptimalisatie en kanaalstrategieën die werken. Of het nu gaat om positionering, introducties of marketingcampagnes, Violette helpt bedrijven om aan de juiste knoppen te draaien en écht impact te maken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze HOMiES nieuwsbrief en ontvang elke maand als eerste onze nieuwste blogs en whitepapers in je inbox.

Gerelateerde Masterclasses

Wil je deelnemen aan onze HOMiES Masterclasses? Check dan snel deze aankomende sessies en doe mee! Ben je nog geen lid van HOMiES? Noteer dan in de opmerkingen dat je een sessie wilt bijwonen om kennis te maken met onze club en wees welkom.

HOMiES Masterclass Klantgerichtheid HOMiES Masterclass Klantgerichtheid
Masterclasses
9 december 2025
Masterclass Klantgerichtheid
Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie écht klantgericht werkt? Hoe creëer je waardevolle klantbelevingen die niet alleen zorgen voor tevreden klanten, maar ook voor duurzame groei? Samen met Matty Geertsen, medeoprichter van Customore Consulting, duiken we tijdens deze HOMiES MiNi Masterclass in de kunst van klantgerichtheid en het behalen van een hoge NPS-score.
Lees meer
HOMiES Masterclass Category Management HOMiES Masterclass Category Management
Masterclasses
7 mei 2025
Masterclass Category Management
Hoe kan jouw aanbod als leverancier in Foodservice bijdragen aan het succes van een categorie? In deze interactieve Mini Masterclass, georganiseerd in samenwerking met The Category & Trade Company, verkennen we hoe category management werkt aan de kant van jouw klant en hoe jij daar strategisch op inspeelt. Van categorievisie tot praktische plannen – we bespreken hoe je jouw kennis inzet om samen de juiste keuzes te maken.
Lees meer
HOMiES Masterclass Sales Leadership HOMiES Masterclass Sales Leadership
Masterclasses
21 mei 2025
Masterclass Sales Leadership
Tijdens deze aankomende HOMiES MiNi Masterclass, ontwikkeld in samenwerking met onze kennispartner Hovingh & Partners, ontdek je hoe je proactief en effectief bouwt aan klantrelaties die het verschil maken. We bieden je strategische inzichten en tools om klanten beter te begrijpen, kansen te benutten en wederzijdse groei te realiseren.
Lees meer