Er is al veel gezegd en geschreven over prijsontwikkeling en dan vooral over prijsverhogingen. Mislukte oogsten, extra accijnzen, suikertaxen, verpakkingstoeslagen, van alles en nog wat komt voorbij als reden voor de stijgende prijzen, maar niemand weet precies waar het aan ligt. Zelfs in de Tweede Kamer waar onlangs een informatiebijeenkomst werd gehouden met de ‘crème-de-la crème’ van de Nederlandse supermarktketens, kwamen de politici met meer vraagtekens uit het gesprek dan zij al hadden.
Prijsontwikkelingen en prijsverhogingen
Een beeld krijgen van prijsontwikkelingen en prijsverhogingen is niet eenvoudig wanneer je naar de totale markt kijkt. Om een beeld te krijgen moet je echt kijken naar het mandje boodschappen of producten dat je zelf nodig hebt. Pas dan kun je kijken wat de prijsverhogingen betekenen voor jou persoonlijk. Of je nu particulier bent of ondernemer. Een boodschappenwagentje vergelijken met Duitsland of België geeft ook geen goed beeld omdat alles afhankelijk is van welke producten je allemaal met elkaar gaat vergelijken. Wat dat betreft deed Jesse Klaver het wel goed door alleen twee potjes Hak appelmoes met elkaar te vergelijken, gekocht in Nederland en in België. En dan de vraag op te werpen hoe het toch kan zijn dat een potje met dezelfde inhoud in Nederland 2 euro kost en in België 1 euro? Maar ook dan weet je niets, behalve dat ze veelal voor dezelfde prijs zijn ingekocht alleen dat in Nederland promoties en andere activiteiten voor de retailer in de prijs worden meegenomen en in België niet.
In foodservice is dat anders
De prijzen bij de groothandels zijn redelijk eenvoudig te vergelijken en ook de huismerken en alternatieven zijn redelijk eenvoudig met elkaar te vergelijken. Distributieafspraken zijn vaak op basis van individuele wensen en worden – helaas te weinig – door ondernemers bekeken in hoeverre hier financieel voordeel in is te behalen. Dat is echter geen verwijt aan de grossier, maar eerder gemakzucht aan de kant van de ondernemer. Formules hebben deze ‘achterkant van hun bedrijf’ vaak beter op orde dan individuele ondernemers. Want dat er bespaard kan worden op tal van zaken die niet zichtbaar zijn voor de consument, laten die formules met regelmaat zien. Daarom groeien de formules ook in Nederland.
Inkooppartijen aan het woord
In deze uitgave van @FoodClicks worden twee inkooppartijen aan het woord gelaten die bezig zijn goede inkoopcondities te regelen voor hun leden, Maxxam voor de aangesloten groothandels en Victoria Trading voor een aantal verschillende foodservicebedrijven. Maar ook een formule als AnyTyme van HANOS komt aan bod die door schaalgrootte toch betere inkoopcondities weet te realiseren voor aangesloten ondernemers dan individuele ondernemers. In een tijd waarin de kosten op veel fronten stijgen, zoals energie, huur, personeel, maar ook de gemeentelijk belastingen, helpt het als je weet dat je in ieder geval prijstechnisch kunt meeconcurreren met de rest. Want het ondernemen moet je altijd zelf doen, maar echt ondernemen is ook bij wie moet je je aansluiten om te kunnen overleven als zelfstandige ondernemer of als onderdeel bij een groter geheel bij een franchiseorganisatie. Ondernemen draait tegenwoordig steeds meer om de details bij inkoop, logistiek, variabele marge op gerechten en producten en efficiency, e.d. Zorg er daarom voor dat je die details goed op orde hebt.