Customer journey management, customer experience optimalisation.. mijn product redt het ook wel zonder! Of toch niet? Hoe competitiever de markt, hoe belangrijker jouw kennis over je klant. Succesvol zijn als fabrikant in Foodservice betekent dat je de diversiteit aan klantbehoeften en klantreizen moet kennen. Deze zitten vaak wat complexer in elkaar dan in de consumentenmarkt. Wanneer je de klant centraal stelt en zorgt voor een 9+ ervaring op de momenten die er écht toe doen, kun je het verschil maken. Een gerichte marketingaanpak loont, zeker als je geen onuitputtelijk marketingbudget hebt.
Daarom: 7 tips om jouw marketingaanpak af te stemmen op al die klanten in Foodservice en langdurig aan je te binden.
1. Ken jouw klant écht
De enige manier om in te spelen op de behoeften van jouw doelgroep, is door de klantreis van je belangrijkste persona’s in kaart te brengen. Waar begint de zoektocht naar een nieuw product of een nieuwe leverancier? Waar verzamelt een chef zijn informatie, hoe laat hij zich beïnvloeden en welke argumenten spelen een rol in zijn keuzeproces? Ga de keuken in, voer gesprekken en ontdek welke uitdagingen de professional dagelijks tegenkomt. Alleen zo kun je jouw product en marketingstrategie écht afstemmen op de praktijk.
Durf als fabrikant kritisch te kijken naar de productaspecten die er écht toe doen.
Helaas zie ik nog te vaak dat fabrikanten hun klantbehoefte onvoldoende kennen en zich te snel focussen op het verbeteren van de receptuur. Vaak zijn de verschillen tussen concurrerende producten zo minimaal dat ze geen doorslaggevende factor zijn in de keuze van de gebruiker. Hierdoor wordt er onnodig geïnvesteerd in receptuuroptimalisatie, terwijl er veel meer te winnen valt met praktische verbeteringen. Deze zijn echter niet altijd even eenvoudig door te voeren. Denk aan duidelijke product- en allergeneninformatie, gebruiksgemak van de verpakking, verpakkingseenheid, besteleenheid, consistente beschikbaarheid bij de groothandel, gemak van portionering, houdbaarheidsdatum en ook de recyclebaarheid van verpakkingen. Dit zijn aspecten die de professional direct raken en waarin fabrikanten echt kunnen laten zien dat ze hun klant, en de applicatie waarvoor hun product gebruikt wordt, begrijpen.
2. Positioneer jouw product strategisch
Wil je jouw product onderscheiden van de concurrentie? Zorg ervoor dat je weet op welke aspecten jouw merk kan excelleren. De basisvoorwaarden – prijs, productkwaliteit, toegankelijkheid, service en beleving – moeten op orde zijn. Maar kies één attribuut waarin je dominant wilt zijn en één waarop je wilt differentiëren. Dit zorgt voor een heldere positionering en een sterke propositie in de markt.
3. Breng alle fasen van de klantreis in beeld
De klantreis bestaat uit verschillende fasen: awareness, oriëntatie, aankoop, ontvangst, gebruik, service en heraankoop. Bepaal de touchpoints binnen deze reis en ontdek waar je het grootste verschil kunt maken. Op welke momenten moet je merk zichtbaar zijn om relevant te blijven? Welke fase wordt vaak onderschat, terwijl deze cruciaal is voor herhaalaankopen? Door deze inzichten kun je gerichte keuzes maken en je middelen effectiever inzetten.
4. Verzamel data en werk samen met stakeholders
Veel beslissingen binnen Foodservice worden beïnvloed door externe partijen, zoals groothandels en leveranciers. Door met hen samen te werken, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en gezamenlijke verbeteringen doorvoeren. Data uit marktonderzoeken, klantinterviews en salesrapportages helpen je om betere strategische beslissingen te nemen.
5. Zet marketingmiddelen in op de juiste touchpoints
Een vakbeurs kan veel geld kosten, maar is dit wel de plek waar jouw doelgroep zich oriënteert? Of is het effectiever om te investeren in kooksessies op locatie? Of moet jouw website rigoureus op de schop? De klantreis geeft inzicht in welke marketingmiddelen écht impact maken. Durf eerdere investeringen los te laten als ze niet het gewenste effect hebben en focus je op de contactmomenten die de meeste invloed hebben op de beslissing van je klant.
6. Maak gebruik van tevreden klanten
Professionals in Foodservice hechten veel waarde aan de ervaringen van hun collega’s. Kun je ambassadeurs inzetten die hun positieve ervaringen delen? Een klant die zelf vertelt hoe jouw product hem helpt, is vaak veel overtuigender dan traditionele marketing. Dit kan via referentiecases, video’s of zelfs gastblogs van chefs die jouw product succesvol gebruiken.
7. Presenteer een heldere business case
Presenteer een heldere business case zodat je kunt investeren in de optimale klantreis, die zorgt voor een WOW-effect. Een uitmuntende klantbeleving creëren kost geld, maar levert op termijn loyale klanten op. Door te berekenen wat een extra marketinginvestering kost en wat deze opbrengt, kun je de impact inzichtelijk maken richting het managementteam. Wanneer je op essentiële momenten in de klantreis uitblinkt, vergroot je niet alleen de klanttevredenheid, maar ook de kans op herhaalaankopen en ambassadeurschap. Dit helpt bij het verkrijgen van extra budget voor strategische marketinginitiatieven.