HOMiES Kanaalinzichten Restaurantmarkt HOMiES Kanaalinzichten Restaurantmarkt

De Nederlandse Restaurantmarkt: formules, conceptkracht en diversiteit

De Nederlandse restaurantmarkt is breed en gevarieerd. Van landelijke ketens en wereldrestaurants tot lokale horecafamilies en high-end dining: overal spelen restaurantformules een centrale rol. Concept, identiteit en beleving bepalen hier het succes. Voor leveranciers en fabrikanten betekent dit een markt met grote verschillen in schaal, positionering en samenwerking.

Omzetcijfers Restaurants

Omzet Restaurants 2023
5.513 mln
Omzet Restaurants 2024
5.843 mln
Index 2024 / 2023
+ 6,0 %

Landelijke restaurantketens en herkenbare formules

Nederland kent een brede groep landelijke restaurantketens die zich onderscheiden met herkenbare formules en landelijke dekking.

Restaurant Company Europe, De Beren, ’t Zusje, La Cubanita, Humphrey’s Restaurants, Vapiano, Bregje, Gauchos, Rodeo, Ribhouse Texas, Wagamama, Sumo, Shabu Shabu, Heinde, Dadawan, Rozey, SLA, Poké Perfect, Pizza Beppe, De Pizzabakkers, Burgerbar, Teds, Spaghetteria, Takumi en Chidóz zijn daar voorbeelden van. Deze ketens combineren herkenbaarheid en schaal met een toegankelijke gastbeleving, vaak ondersteund door duidelijke menuprofielen en expansiestrategieën.

Horecagroepen en families met meerdere concepten

Naast de ketens spelen horecagroepen een belangrijke rol.

Meyer Horeca Groep, 3WO Horeca Groep, Axivate Horeca Group, Khalid Oubaha Company, Brothers Horeca Groep, Rebel Horeca Groep, Ramzy Group, Hell’s Kitchen Horeca Groep, Cox & Co Horeca, Dudok Horeca Groep, Poppes Horeca, RB Horeca, Ron Gastrobar Groep, Lute Group, The Breda Group, Bonheur Horeca Groep, UMH Group, Willaerts Group, SOMHoreca, The Young Horeca Group, RW Horeca Groep, Yip Group, Big Horeca, H-Hospitality, Eveline Wu, Het Horecalegioen, Van Velthooven Horecagroep, Van Leeuwen Horeca Harbour Group en de Van Heeckeren Groep beheren vaak meerdere formules of iconische locaties. Ze combineren schaal met lokale verankering en weten stadswijken, regio’s en doelgroepen aan zich te binden met een gevarieerd portfolio.

Boutique, high-end en culinaire iconen

Het restaurantkanaal kent ook spelers die zich onderscheiden met unieke concepten en culinaire klasse.

The Entourage Group, Librije Beheer, Simonis, The Seafood Bar, MOJO Japanese Kitchen, Umami by Han, Seoul Sista, Sojubar, Brouwerij Troost, Wonder’s, De Heere van Meijel, Bistro Gossimijne, Pannenkoe en De Pannekoekenbakker laten zien hoe uiteenlopend dit segment is. Van internationale high-end hospitality tot ambachtelijke familietradities, hier staat onderscheidend vermogen en gastvrijheid op het hoogste niveau centraal.

Wereldrestaurants en all-in concepten

De populariteit van grootschalige all-in restaurants blijft ook groot. Formules als ABC Restaurants, Wereldrestaurant Atlantis, Watertuin, Oriënt Plaza, Wok in Vuur en Vlam en Wok De Mallejan bieden gasten een culinaire wereldreis onder één dak. Variatie, prijs-kwaliteit en beleving staan centraal, ondersteund door een efficiënt logistiek model. Voor leveranciers betekent dit vaak grote volumes en veelzijdige productcategorieën.

Wat HOMiES kunnen leren van restaurants

De restaurantmarkt laat zien hoe krachtig formules zijn in het bouwen van merken en gastrelaties. Voor leveranciers en fabrikanten betekent dit dat samenwerking vraagt om flexibiliteit én inzicht in de dynamiek van verschillende restaurantconcepten.

  • Concepten als merkbeleving: restaurantformules ontwikkelen een herkenbare identiteit die gasten binden en herkennen.

  • Diversiteit in schaal: van eenmanszaken tot honderden vestigingen, leveranciers moeten flexibel meebewegen.

  • F&B-innovatie als motor: vegan, fast casual, wereldkeuken of high-end dining – innovatie bepaalt hier het onderscheidend vermogen.

  • Lokale binding versus landelijke expansie: waar ketens groeien door schaal en efficiency, bouwen horecagroepen juist op lokale identiteit en verankering.

Meer weten over de alle restaurantformules?

Op onze website vind je meer verdiepende kanaalinzichten en formulesheets van alle restaurantformules, inclusief cijfers, feiten en achtergrondverhalen. Maak je eigen HOMiES Premium account aan en krijg direct toegang tot onze premium content.

Formules in Restaurants

Duik dieper in alle cijfers, feiten en tips over alle restaurantformules:

HOMiES-Bedrijfsprofiel-Gr8-Nederland HOMiES-Bedrijfsprofiel-Gr8-Nederland
Hotels, Restaurants
Gr8 Nederland: hotels en horeca met ambitie
Gr8 Nederland is een snelgroeiende organisatie die zich de komende jaren door heel Nederland wil uitbreiden. Dit gebeurt zowel via…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Dudok-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Dudok-Horeca-Groep
Restaurants
Dudok Horeca Groep: waar stadscultuur, patisserie en gastvrijheid samenkomen
Dudok is een begrip. Wat begon als een grand café in een voormalig verzekeringskantoor aan de Meent in Rotterdam groeide…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Breda-Group HOMiES-Bedrijfsprofiel-The-Breda-Group
Restaurants
The Breda Group: culinaire diversiteit in Amsterdam
The Breda Group werd in 2015 opgericht met de opening van Restaurant BREDA aan de Singel in hartje Amsterdam. Het…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Umami-by-Han HOMiES-Bedrijfsprofiel-Umami-by-Han
Restaurants
Umami by Han: moderne Asian fusion met sociale beleving
Umami by Han nodigt gasten uit voor een culinaire reis waarin de levendige smaken van de Aziatische keuken samenkomen in…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel MOJO Japanese Kitchen HOMiES Bedrijfsprofiel MOJO Japanese Kitchen
Restaurants
MOJO Japanese Kitchen: modern Japans eten voor iedereen
MOJO Japanese Kitchen brengt de smaken van Japan op een toegankelijke manier naar het grote publiek. De formule combineert kwaliteit…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel Sojubar HOMiES Bedrijfsprofiel Sojubar
Restaurants
Sojubar: Koreaanse smaken en samenhorigheid
Sojubar brengt de levendige smaken van Korea naar het hart van de stad. Hier draait alles om crispy Korean fried…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Spinning-Group HOMiES-Bedrijfsprofiel-Spinning-Group
Restaurants
Spinning Group
Meer info volgt. Op deze pagina komt binnenkort meer informatie over deze formule. We zijn op dit moment namelijk nog…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Willaerts-Group HOMiES-Bedrijfsprofiel-Willaerts-Group
Restaurants
Willaerts Group: veelzijdige horeca in de Drechtsteden en omgeving
Willaerts Group is actief in de regio’s Drechtsteden, Rotterdam en de Alblasserwaard. Wat ooit begon met het internationale entertainmentconcept Crazy…
Lees meer
HOMiES Bedrijfsprofiel De Beren Holding HOMiES Bedrijfsprofiel De Beren Holding
Restaurants
De Beren: vertrouwde formule met een herkenbare beleving voor iedereen
Wat ooit begon als eetcafé Bruintje Beer in Rotterdam is uitgegroeid tot een van de bekendste horecaconcepten van Nederland. De…
Lees meer
HOMiES-Bedrijfsprofiel-Rebel-Horeca-Groep HOMiES-Bedrijfsprofiel-Rebel-Horeca-Groep
Restaurants
Rebel Horeca Groep: gastvrijheid met karakter, recht uit het hart van Leiden
Rebel Horeca Groep is dé horecafamilie van Leiden. De groep bestaat uit een reeks eigenzinnige zaken met elk een eigen…
Lees meer
HOMiES Referentie Cas & Kas HOMiES Referentie Cas & Kas
Meer insights? Word lid en ontvang All-Inclusive Kennis, Inspiratie, Insights én Netwerken voor een vaste prijs per jaar
Bij HOMiES geloven we dat samenwerking en kennisdeling de sleutel zijn tot succes. Met een lidmaatschap krijg je het hele jaar toegang tot ons Foodservice Netwerk, onze evenementen en praktische inzichten die je direct kunt toepassen in je eigen werk.
HOMiES Lidmaatschap
Tags:
,
,
,