HOMiES BLOG - Wat blijft er over van de pompshop na 2030 (2) HOMiES BLOG - Wat blijft er over van de pompshop na 2030

Wat blijft er over van de pompshop na 2030?

Foodservice en mobiliteit kruisen elkaar dagelijks op de meest bijzondere plekken van Nederland: de tankshop. Maar wat blijft er over van de pompshop als in 2030 de verkoop van tabak — nu nog goed voor zo’n 40% van de shopomzet¹ — verdwijnt? En hoe speel je als fabrikant of foodservice professional in op een doelgroep die onderweg vooral snelheid en gemak wil?

Tijdens een inspirerende Q&A-sessie met Patrick Janssen van Convenience Retail Solutions (CRS) verkenden we de kansen én de knelpunten van het energystation van de toekomst. Eén ding werd al snel duidelijk: Er zijn diverse belangen die meespelen in de zoektocht naar een gezamenlijke richting. In deze blog deel ik de belangrijkste inzichten en ideeën over hoe we samen met ondernemers, oliemaatschappijen, conceptpartners (zoals CRS, onderdeel van Lekkerland) en fabrikanten toekomstbestendige pompshops kunnen bouwen.

Niet elke pompshop heeft dezelfde functie

Wat direct opviel: het bestaansrecht van een pompshop is sterk afhankelijk van de locatie. De shop in de stad bedient een andere behoefte dan die aan de snelweg of langs een provinciale weg. Waar de ene locatie vooral snelle convenience biedt voor forenzen en chauffeurs, wil de ander een plek zijn waar je even kunt opladen — zowel je auto als jezelf.

Toch wordt er nu nog vaak vanuit de winkel naar de wereld gekeken, in plaats van andersom. Veel ondernemers focussen vooral op de tabaksklant die straks verdwijnt, zonder te onderzoeken welke andere doelgroepen ze zouden kunnen bedienen. Juist een outside-in benadering, met een scherpe demografische scan van de omgeving, kan inzicht geven in nieuwe kansen.

Veel belangen, weinig regie

Tijdens de sessie werd duidelijk hoe gefragmenteerd de wereld van de pompshop is. De ondernemer wil rendement, de oliemaatschappij schaalbare en rendabele concepten voor de shops én daarin ontzorgt worden, CRS/Lekkerland wil de verkoop van voedingsmiddelen optimaliseren en aanbod rationaliseren, fabrikanten willen hun assortiment onder de aandacht brengen — en de bezoeker? Die wil vooral snel, lekker en gemakkelijk bediend worden. De ene dag gezond en verantwoord, de andere dag wellicht (stiekem) lekker niet.

De uitdaging is dat oude afspraken, versnipperde samenwerkingen en een gebrek aan schaalvoordeel het lastig maken om te investeren in vernieuwende concepten. Daar komt ook bij dat er ondernemers zijn die hun tankshop op sommige categorieën flexibel wil kunnen invullen. Daarnaast lijken er ook fabrikanten te zijn die de optimale salesroute naar ‘de tankshop’, door de fragmentatie van belangen en afspraken, simpelweg niet kunnen vinden. Terwijl juist samenwerking het sleutelwoord is om toekomstbestendige formules te ontwikkelen.

Flexibiliteit en maatwerk als nieuwe standaard

Wat als we stoppen met denken in vaste formats en meer werken met modulaire oplossingen die passen bij de omgeving? Denk aan een mix van post- en pakketdiensten, catering voor omliggende bedrijven, gezonde grab & go’s, vendingoplossingen en fijne zitplekken waar je kunt werken of lunchen tijdens het laden van je auto.

Waarom zou een pompshop niet de plek kunnen worden waar je óók een maaltijd voor thuis oppikt, een kop koffie drinkt met een buurtgenoot of een vergaderplek vindt aan de rand van de stad? Er liggen kansen genoeg, voor wie lef toont, creativiteit en vooral samenwerking opzoekt. De formule die als eerste rendabele modules ontwikkelt die écht aansluiten bij de lokale doelgroep, gaat straks winnen.

Fabrikanten: kijk verder dan je product

Voor A-merken in foodservice is dit hét moment om door te pakken. Stel je voor dat je niet alleen laat zien wat jouw product kan, maar dat je actief in gesprek gaat met CRS, oliemaatschappijen en pompshopondernemers om hun uitdagingen en behoeften te begrijpen. Samen kansen gaat benutten om meer rendement en een betere klantbeleving op locatie te realiseren? Denk aan het combineren van producten met slimme marketinginvesteringen, het delen van waardevolle kennis met pompshophouders of het gezamenlijk ontwikkelen van innovatieve concepten.

Wie het gesprek durft aan te gaan over het grotere plaatje, zit straks aan tafel bij de inrichting van het energystation van de toekomst.

Conclusie: tijd voor nieuw ondernemerschap

Het energystation van de toekomst is geen standaard tankshop meer met een koffiehoek en een frikandelbroodje. Het wordt een hybride plek waar mobiliteit, gemak en servicegerichtheid samenkomen. Maar om daar te komen, moeten we oude samenwerkingen herzien, belangen op één lijn krijgen en durven investeren in nieuwe ideeën.

Wie durft de eerste stappen te zetten? Welke fabrikant pakt de handschoen op en denkt mee over concepten die verder gaan dan de verkoop van een snack of drankje? En welke ondernemers durven hun winkel niet meer te zien als pompstation, maar als community hub, laadplek of servicepunt?

De kansen liggen er. Nu nog de moed om samen te bouwen. Ben jij al bezig met het energystation van de toekomst? Of heb je ideeën hoe we als branche hier samen sterker uit kunnen komen? Laat het me weten, ik hoor graag van je!

¹ L. Kok, G. Nagelhout, N. Poole, T. Smits (2021), Beperken tabaksverkoop tot tabaksspeciaalzaken (p. 17), Amsterdam: SEO Economisch Onderzoek (i.o.v. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

HOMiES - Violette van Gisbergen HOMiES - Violette van Gisbergen
Over de Auteur Violette van Gisbergen
Violette is een marketingexpert met meer dan 15 jaar ervaring, waarvan sinds 2018 als zelfstandig adviseur via Via Violette Marketing & Advies. Ze helpt formules en fabrikanten zoals FrieslandCampina, Santa Maria, Unilever Food Solutions en Arla Foods om impact te maken met gezondere en duurzamere voeding. Dit kan op basis van een tijdelijke ondersteuning of als losstaand project.

Haar kracht? Klantreisoptimalisatie en kanaalstrategieën die werken. Of het nu gaat om positionering, introducties of marketingcampagnes, Violette helpt bedrijven om aan de juiste knoppen te draaien en écht impact te maken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze HOMiES nieuwsbrief en ontvang elke maand als eerste onze nieuwste blogs en whitepapers in je inbox.