HOMiES Startups MamasChai HOMiES Startups MamasChai header

MamasChai: Echte chai met karakter. Geen poederpraat.

Sommige start-ups beginnen uit frustratie, andere uit fascinatie. Bij MamasChai is het allebei. Oprichter Leonie Ruhe ontdekte tijdens een reis naar India de wereld van échte chai: geurige thee, melk, specerijen, en vooral heel veel liefde. Toen ze eenmaal terug was in Nederland, werd ze keihard wakker. “Alles wat ik hier vond, was poeder met suiker en aroma’s. Vaak zat er niet eens echte thee in.” Dat moest toch anders kunnen?

En dus begon ze thuis zelf te brouwen. Eerst voor zichzelf, toen met haar zus en vader. Wat als passie begon, groeide uit tot een echte onderneming, met als missie: Nederland laten kennismaken met chai zoals het bedoeld is.

Van poeder naar puur

MamasChai startte als ready-to-drink merk en was daarmee de eerste in Europa. Hun pakken vonden al snel hun weg naar de schappen van Albert Heijn. Maar vanuit de horeca kwam al snel een andere vraag: of er ook chai-concentraten beschikbaar waren, zodat men zélf de melksoort kon kiezen.

Die kans grepen ze. Op het Amsterdam Coffee Festival lanceerden ze hun nieuwste producten: een masala chai en een rooibos chai concentraat. Gemaakt van echte thee en specerijen, lokaal geproduceerd in Amsterdam, en makkelijk in gebruik. Daarmee zet je net zo makkelijk een warme chai latte als een iced chai, een bruisende chai soda of zelfs een cocktail op de kaart. “Chai is geen hype meer,” zegt Leonie. “Het is een volwaardige drank geworden in horeca.”

HOMiES Startups MamasChai 1

Plantaardig, natuurlijk en compromisloos

MamasChai is gebouwd op een overtuiging: dat écht eten en drinken gemaakt moet worden van échte ingrediënten. Alles wat ze maken is volledig plantaardig, vrij van kunstmatige toevoegingen en wordt lokaal geproduceerd. Duurzaamheid is bij MamasChai geen extraatje, maar de basis. Van verpakkingsmateriaal en logistiek tot de keuze voor duurzame, plantaardige ingrediënten.

“Regelmatig kregen we het advies om in te leveren op kwaliteit om marges te verbeteren,” vertelt Leonie. “Maar dat doen we niet. Onze producten moeten kloppen, anders voelt het niet goed.”

De uitdaging van pionieren

Leonie is eerlijk over de weg naar succes. “We hebben van alles meegemaakt: juridische discussies over onze merknaam, leverproblemen doordat een specifieke theesoort niet beschikbaar was, en natuurlijk het opschalen met een klein team.”

Maar het lastigst bleek het overtuigen van de markt. “Chai werd hier jarenlang gemaakt met poeder. Horecaondernemers waren eraan gewend. Ze zagen het probleem niet. Wij moesten dus niet alleen een product verkopen, maar ook een verhaal vertellen. Educatie was en is key.” En dat werkt. Steeds meer zaken willen het beter doen. En als ze het verschil eenmaal proeven, willen ze niet meer terug.

Van keukentafel tot horecaplein

De eerste stappen zette Leonie letterlijk zelf, door winkels en horecazaken af te gaan met haar producten. Dankzij netwerken als Kitchen Republic kreeg ze waardevolle connecties en groeikansen. Toch blijft het een uitdaging om als kleine speler op te boksen tegen gevestigde merken.

“De markt wordt gedomineerd door grote partijen. Maar echte vernieuwing komt van onderaf. Start-ups als wij brengen iets nieuws. En dat zie je aan de groeiende vraag.”

Wat MamasChai nu zoekt

Met de lancering van hun chai-concentraten richt MamasChai zich nu volop op de foodservice. Leonie is op zoek naar plekken waar de producten getest kunnen worden, en naar verbindingen met horecaondernemers die klaar zijn voor een smaakvol alternatief. Ook sales en marketing blijven een uitdaging met een klein team en beperkte middelen.

“We zijn op zoek naar mensen die ons verhaal willen vertellen. Die geloven in beter. En die hun gasten iets willen aanbieden waar ze écht blij van worden.”

Waar social media en horeca elkaar ontmoeten

De rol van technologie ziet Leonie vooral terug in de wereld van social media. Foodtrends ontstaan daar razendsnel en verplaatsen zich vervolgens richting horeca. “Chai, maar ook matcha, dalgona-koffie, milk teas… het komt allemaal op via Instagram of TikTok, en ineens staat het op de drankenkaart.”

Voor MamasChai is content geen bijzaak, maar een manier om te inspireren. Het helpt om chai tot een beleving te maken. En om te laten zien dat je met een paar simpele stappen iets bijzonders op tafel kunt zetten.

Haar advies voor andere ondernemers

“Praat. Netwerk. Vraag hulp.” Dat is volgens Leonie dé manier om als food start-up stappen te zetten. Ze raadt andere starters aan om zich aan te sluiten bij netwerken, andere founders actief te benaderen, en niet bang te zijn om iets niet te weten.

Zelf haalt ze veel inspiratie uit Favamole, de duurzame, lokaal gemaakte guacamole van Hollandse tuinbonen en is ze benieuwd naar het verhaal van Reclaem, dat met barista cacao doet wat zij met chai doet: een kwaliteitsslag maken in een overgeslagen categorie.

HOMiES Startups MamasChai HOMiES Startups MamasChai
Neem contact op met Leonie van MamasChai
Ben je benieuwd naar hoe MamasChai smaakt? Wil je de nieuwe concentraten van Leonie testen in jouw zaak, samen sparren over chai op de drankenkaart of gewoon even kennismaken? Stuur Leonie dan eenvoudig een berichtje. Ze vertelt met liefde haar verhaal én laat je graag proeven wat MamasChai bijzonder maakt.
Stuur Leonie een berichtje

Wil jij ook jouw start-up onder de aandacht brengen?

Ben jij bezig met een start-up of scale-up in foodservice en denk je: “Dit verhaal verdient een podium”? Stuur ons dan jouw start-up story en wij helpen je om het te vertalen naar een verhaal dat we gratis publiceren op ons HOMiES-platform.

Ben je klaar om jouw product of concept live te presenteren aan ruim 20.000 foodprofessionals? Doe dan met ons mee op het Start-Up Spots Paviljoen tijdens horecabeurs Gastvrij Rotterdam 2025 en laat je zien tussen alle andere gedreven ondernemers.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze HOMiES nieuwsbrief en ontvang elke maand als eerste onze nieuwste blogs en whitepapers in je inbox.